Verslag schoolschaaktoernooi en JV schaaktoernooi 2017 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien > Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi 2017


SCHAKEN MET PLEZIER
schaken op school

Verslag

Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi 2017
voor bassisscholen in de Krimpenerwaard e.o.

Zaterdag 1 juli 2017

Speciale gast
Ting Ting Lu,
Nederlands Kampioen schaken 2015 meisjes t/m 14 jaar
en 3e NK schaken 2016 meisjes t/m 16 jaarPoster ontworpen en gemaakt door Lieke Ouwerkerk 4e jaars student op Het Lyceum RotterdamBasisschool PCB de Rank, Pasteurweg 93 in Schoonhoven,


 


Zeer geslaagd  4e Krimpenerwaard Schoolschaak- en Jeugd-Volw.toernooi

Dit jaar alweer het 4e Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi en alweer voor het 3e jaar op basisschool PCB De Rank in Schoonhoven. Doelstelling van het schoolschaken en het Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi is proberen in de Krimpenerwaard elke jaar weer nieuwe kinderen van de basisscholen in aanraking te brengen met het schaken en deze schakertjes een eerste kennismaking en ervaring te bieden met het schaken van partijtjes in een toernooivorm. Gezien de weer grotere animo dit jaar en de vele blije gezichten van kinderen en positieve reacties van ouders is dat dit jaar ook weer prima gelukt.
Alle basisscholen in de Krimpenerwaard zijn benaderd en tevens de jeugd-schaakverenigingen in de regio Rotterdam/Gouda om de kinderen te informeren over het Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi. Met een mooi deelnemers aantal van 30 kinderen (2 kinderen waren niet op komen dagen) was er weer een prima bezetting van het schoolschaktoernooi.
Naast het schoolschaaktoernooi hadden we dit jaar, evenals vorig jaar, een jeugd-volwassenen (JV) schaaktoernooi. Kinderen op de middelbare school en kinderen die al wat beter kunnen schaken spelen samen in een poule met volwassen. Zowel het schoolschaaktoernooi als het JV toernooi zijn gekoppeld aan een bepaald ervaringsniveau om deel te kunnen nemen. Met name het schoolschaaktoernooi is bedoeld voor startende en beginnende schakertjes. Vanaf ervaring 0 tot de kennis van stap 3 van de stappen leermethoden en een maximale KNSB rating (voor clubleden) van 650 punten konden deelnemen. Dit blijkt een prima mix voor de beginners en jonge talenten. Een voorlopig mooi concept om kinderen van ieder niveau te kunnen laten deelnemen aan een laagdrempelig gezellig schaaktoernooi. Het JV-schaaktoernooi was met 20 deelnemers goed bezet. Dat leeftijd geen rol speelt met schaken was hier erg mooi te zien. De leeftijd varieerde vanaf 10 jaar tot 76 jaar. Iedereen was weer super enthousiast en het was weer een erg leuk, sportief, gezellig en zeer geslaagd toernooi, waar we zeker ook volgend jaar weer mee verder gaan.De insteek voor het schoolschaaktoernooi is een gratis schaaktoernooi voor alle basisschoolkinderen in de gemeente Krimpenerwaard, dus werd de plaatselijke middenstand benaderd om een bijdrage te doen om het toernooi in natura te sponsoren. Dit is ook dit jaar weer heel goed gelukt en onderaan het verslag worden de sponsoren die mee hebben geholpen aan weer een succesvol toernooi nog nader benoemd. Daarbij uitgelicht de zeer positieve reacties op het aanbod van de
‘gezonde consumptie’, het groente en fruit werd enorm gewaardeerd en met veel smaak gegeten. De koffie, thee en limonade konden de gehele dag gratis worden genomen en was ruim voldoende voor alle aanwezigen.
Voor de jeugd en volwassen werd een kleine bijdrage gevraagd, maar deze werd aan het eind van het toernooi weer verdeeld in een leuke prijzenpot.
Spijtig genoeg liet de Gemeente Krimpenerwaard, 2 dagen voor aanvang van het schaaktoernooi weten, geen financiële bijdrage (subsidie) beschikbaar te stellen ten behoeve van de aanschaf van de prijzen voor de kinderen. Dit was zo kort voor aanvang erg teleurstellend. De prijzen waren inmiddels besteld. Door deze onvoorziene omstandigheid werd aan de ouders, aanwezigen en deelnemers een beroep gedaan om vrijwillig een kleine bijdrage in een pot te doneren voor aanschaf van de prijzen. Dit werd zeer goed ontvangen en aan het eind van het toernooi zat er een zeer mooi bedrag in de pot welke voldoende was om de prijzen te bekostigen. Super, super bedankt iedereen voor jullie bijdrage. Tevens is er voor volgend jaar de toezegging (van een vader en enthousiast schaakliefhebber) om voor volgend jaar de sponsoring voor de prijzen op zich te nemen. Geweldig nieuws dus en een fijn vooruitzicht voor volgend jaar.Vanaf negen uur kon men zich aanmelden. De kinderen kregen een blad met een schaakpuzzels en gingen direct aan de slag met invullen of een potje schaken op de borden, die klaar stonden. Het inleidende praatje liep wat uit en gewacht op de 2 afwezigen begonnen we iets later. Na het maken van een nieuwe indeling begonnen we om circa kwart over 10 met de eerste ronde. Jan Sijbesma, schaakleraar van s.s.v. Klim-Op en hoofdarbiter was ook weer aanwezig en hielp bij het JV-toernooi. Gelukkig was ook Ting Ting Lu, "onze" Nederlands kampioene 2015 meisjes t/m 14 jaar en tweede in 2016 bij de meisjes tot en met 16 jaar, van schaakvereniging Klim-Op om mee te helpen met de begeleiding van het toernooi. Ting Ting leidde de groepen bij de schoolschaakkindere.  Ikzelf zat achter de computer voor de indeling en uitslagen (ondersteund door TingTing en Lieke), maakte foto’s  (bedankt zus voor het lenen van je fototoestel) en hielp TingTing bij de jongste kinderen.Bij het schoolschaaktoernooi schaakte iedereen in één poule. Halverwege het toernooi zie je dat het toernooi gevormd word in een eerste groep en een tweede groep. De overweging is om dat al bij aanvang te doen, maar uiteindelijk komt iedereen toch eigenlijk gewoon op zijn plekje terecht. Opdat de prijsuitreiking per schoolgroep is zal dat uiteindelijk ook niet veel invloed hebben op en de schaakervaring als ook de stand op de ranglijst en in de groep. Het voordeel is dat de iets betere jonge schakertjes (af en toe) ook in de eerste groep schaken en ook met de klok schaken. Dus voor iedereen een leuk toernooi.
Zeven ronden met zwitsers systeem. Dit houdt in dat de kinderen na een iedere ronde steeds worden gekoppeld aan een tegenstander die in het toernooi ongeveer gelijkwaardig presteert. De kinderen aan bord 1 tot 8 speelden met een klok (15 minuten per persoon) en de kinderen aan bord 9-16 speelden zonder klok (25 minuten). Sommigen vonden het best wel spannend, maar gelukkig was iedereen snel gewend aan de ‘spanning’ van een toernooi. Een toernooi om ervaring op te doen met het wedstrijdelement, leuk, gezellig en zeker niet saai! Tussendoor konden de kinderen buiten spelen en was het gelukkig (het werd toch nog droog en mooi weer) niet alleen een "binnendag".

De jeugd-volwassen kregen wat meer bedenktijd (nog steeds erg kort voor sommigen!). Daar speelden ze maximaal 20 minuten per persoon per partij. Uiteindelijk liep het toernooi toch nog redelijk op schema. Er werden mooie partijen geschaakt.
Natuurlijk ging er wel eens wat mis bij de kinderen en werden stukken "gratis" weggeven, werd er schaak over het hoofd gezien, werden matzetten in één niet gespeeld en werd er af en toe een koning geslagen, maar daar leren ze ook weer van. De schaakregels werden ‘soepel’ toegepast bij de jongste schakertjes. Remise door pat is namelijk nog niet bij iedereen bekend, dus werd deze regel een paar keer ‘soepel’ gearbitreerd indien winst-verlies door beiden spelertjes samen was overeengekomen en de wedstrijdleider een duidelijk winst-verlies stelling op het bord waarnam. Uiteraard volgde daarna nog een kleine uitleg over pat en remise.En dan is de zevende ronde gespeeld, en zijn de eindstanden bekend en kunnen de prijzen worden verdeeld. Bij het schoolschaaktoernooi bekers voor de nummer 1 van iedere schoolgroep en het beste meisje van iedere schoolgroep en bij een grote groep was er ook een beker voor de nummer 2 en een keer een nummer 3. De strijd om de bovenste plaatsen was heel spannend. Uiteindelijk was Rawi Wortman (groep 4), met zes keer winst en één verlies, met 6 punten de beste over-all bij de schoolschaak kinderen. Dat het zeer spannend was blijkt wel dat 6 kinderen met 5 punten gedeeld tweede werden! Voor iedereen, die geen beker had gewonnen, was er een mooie medaille als herinnering.
Iedereen verdiend een grote pluim voor hun deelname, sportiviteit en de wijze waarop ze met soms nog geringe ervaring, dit toernooi hebben gespeeld. Echt heel erg goed.
Met bekers en medailles en een zakje chips konden ze rond 4 uur moe maar tevreden naar huis. Iedereen heel erg bedankt en hopelijk tot volgend jaar.


Rawi 1e Gr 4, 1e overall    Dennis 1e Gr 3          Kinga 1e Gr 5                 Jasper 1e Gr 6                Jorrit 1e Gr 7                   Daniël 1e Gr 8

Zoals eerder gemeld, was het Jeugd-Volwassenen schaaktoernooi een erg leuk leuk, gezellig en spannend toernooi. De volwassenen moesten erg hun best doen om de jongste schakers te overwinnen. Het ging er zeer sportief aan toe. De winnaar van verleden jaar (en oudste, maar nog zeer fitte, deelnemer Cees Korving, geweldig dat je er weer bij was) moest dit jaar zijn meerdere erkennen aan de jeugd en aan zijn zoon Kees-Jan! Uiteindelijk was het Sybe den Oude van s.s.v Klim-Op (met maar 1 verliespuntje), die met de hoogste eer ging strijken bij het tweede jeugd-volwassenen schaaktoernooi. Van harte gefeliciteerd Sybe. Ook leuk om te melden, dat Dana Verheij, met haar 10 jaar, een mooie tweede plek haalde in deze groep en dat "natuurlijk" de gehele schaakfamilie Korving en Voorrips present waren. Erg leuk zo'n ‘familie schaaktoernooi’, volhouden. De nummers 1 en 2 en het beste meisje van de jeugd kregen een mooie glazen standaard, de jeugd een medaille en het inleggeld werd verdeeld over de nummers 1 t/m 4. Hopelijk allemaal tot volgend jaar.


Sybe 1e overall JV                   Dana 2e overall JV                     Kees-Jan 3e overall JV           Huibert 4e overall JV

En natuurlijk een compliment voor de jongste deelnemer uit groep 2,  Lucas,  je hebt het prima gedaan en het erg goed volgehouden en een mooie beker.


Ga zeker door met schaken, Lucas.


De opzet van dit toernooi is alleen mogelijk met de steun van vrijwilligers en sponsors. Die mogen dan ook best nader genoemd worden.
Voor de innerlijke mens heeft de
Plus Rechtuyt in Schoonhoven een grote doos met thee, koffie, koekjes en snoep verzorgd, de Albert Heijn in Schoonhoven een grote doos limonadesiroop, frisdrank  en chips. Jan Dros Puur Natuur in Schoonhoven leverde weer een volle doos met fruit en groente, Kaasboerderij Vlist voor de lekkere blokjes boerenkaas. Lieke Ouwerkerk voor het ontwerp van de poster en als gastvrouw en Ting Ting voor haar hulp was er een toepasselijk doosjes ‘Merci’ chocolade. Voor de gastvrouw (Barbara Ouwerkerk) en begeleiding en de directrice van PCB de Rank had de Gall & Gall Schoonhoven een flesje rosé beschikbaar gesteld.Ting Ting Lu is al genoemd en heeft de gehele dag geholpen met de wedstrijdleiding en haar glimlach, Jan Sijbesma van s.s.v. Klim-Op als wedstrijdleider en voor zijn algemene inbreng van kennis bij het organiseren van het schaaktoernooi en voor alle schaakbijstand en -hulp de afgelopen jaren, Barbara en Lieke Ouwerkerk en als gastvrouw voor de thee, koffie, limonade e.d., schaakvereniging Krimpen voor het lenen van schaakklojes en natuurlijk mevr. Cootje Heeringa, directrice van PCB de Rank voor haar enthousiasme voor het schoolschaken en het gratis ter beschikking stellen van haar school.

Deze sponsors en vrijwilligers hebben er mede voor gezorgd dat de kinderen en ouders een geweldig leuke schaakdag hebben gehad. Super bedankt.


De uitslagen en standen, totaal, per groep, per categorie en punten per school kan je zien op:
schoolschaaktoernooi 2017 en JV-schaaktoernooi 2017

Heel veel foto's zijn te zien en te downloaden (Google foto’s, een gratis account aanmaken) op Foto’s schoolschaaktoernooi 2017


Lees ook het verslag van Jan Sijbesma van s.s.v Klim-OpOp naar het eerste lustrum volgend jaar!Fijne zomervakantie.Andre Ouwerkerk


Op de foto met Kinga. Goed gedaan Kinga, mooie 1e plaats in groep 5 en met keurig 4 uit 7.


*
Analytisch denken
Analytisch denken is het systematisch ontleden van een complex probleem in zijn elementen. Analytisch denken is nauw verwant aan kritisch denken. Je maakt duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, tussen symptomen en oorzaken, tussen feiten en opvattingen. Je bepaalt eerst de hoofdlijnen en detailleert later. Je gaat logisch en methodisch te werk. 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu