Gr Prix 7 Delft 31-05-2015 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien > Grand Prix Haagsche schaakbond


SCHAKEN
MET PLEZIER
schaken op school

Grand Prix 7 te Delft
31 mei 2015


Zondag  31 mei was het 7e Grand-Prix toernooi  van de Haagse schaakbond. De Grand-Prix bestaat uit 8 toernooien en zijn leuke toernooien om voor de beginnende schakers ervaring op te doen met wedstrijd schaken. Je schaakt in poules met zes kinderen. In de lage (beginners)poules schaak je twee keer achter elkaar tegen elkaar (een partij met wit en een partij zwart, zonder klok)  en duurt de partij maximaal 20 minuten. De hoogste groepen schaken met klok en schaken 1 keer tegen elkaar en krijg je 20 minuten per persoon.

Vier kinderen van het schoolschaken hadden zich opgegeven. Erg leuk dat er weer vier kinderen mededen. Annemieke was er dit keer gelukkig wel bij voor haar eerste grand-prix toernooi. We verzamelden op het Noorderlicht en met Bram en Matijn erbij was de auto vol. De heenreis verliep vlot en we waren mooi op tijd. Er stond een lange rij en het begon een half uur later. Met een praatje en een oefenpartijtje was de spanning bij Annemieke gelukkig  verdwenen en ze begon gelijk goed met een winstpartij.

Dit keer waren Karsten en Annemieke van de KW-school, Mike van De Wegwijzer en Daniël van de Eben-Haëzerschool aanwezig. Bram en Matijn schaken voor s.v.v. De-Klim Op in Capelle aan den IJssel.

Het was op zondag, maar er deden toch weer behoorlijk veel kinderen mee. Er waren 21 groepen en een groep A en B (schakers met de meeste punten), in totaal dus 138 kinderen.
De organisatie had het weer goed ingedeeld, zodat een ieder in een groepje van gelijke speelsterkte kon spelen. Je begint bij de grand-prix met een bepaald aantal punten en afhankelijk van winst of verlies krijg je er punten bij of gaan er punten af, waardoor je bij een volgend grand-prix ingedeeld kan worden in een groepje met kinderen met ongeveer evenveel punten. Annemiek was ingedeeld in groep 17, Daniël in groep 16, Karsten in groep 14 en Mike in groep 8. Bram zat in groep 2 en Matijn in groep B (de hoogste groep).

De locatie was ’t Christelijk Lyceum in Delft, de “oude school” van de vader van Karsten en Annemieke. De groepen 20 t/m 4 schaakten in de aula. Dit was erg rumoerig (te rumoerig). De hogere groepen A/B en 0 t/m 3 speelden in de entreehal, daar was het een stuk stiller.
Annemieke ging erg goed van start en speelde geconcentreerd naar een winst en remise. Het vervolg was ook erg goed en uiteindelijk behaalde ze een mooie derde plek en een beker. Super goed gedaan Annemieke. Daniël begon ook goed met twee winstpartijen en was gewoon de beste in zijn groep en kan de volgende keer weer een groepje hoger, een 1e plaats en een beker. Goed gedaan Daniël. Karsten was door zijn goede spel in De Lier gestegen naar groep 14, dat is best al wel hoog. Karsten is zeven jaar en had oudere en grotere tegenstanders in zijn groepje,  maar hij liet het kaas zeker niet van zijn brood eten. Enkele ‘kantelpartijen’ verloor hij nipt, maar met 3 remises en 2 winstpartijen heeft hij het super goed gedaan, ga zo door Kartsen. Mike was ingedeeld in groep 8, dus moest echt aan de bak en dat deed Mike ook. Na twee verloren partijen herpakte Mike zich uitstekend en schaakte daarna naar een zeer mooie gedeelde 2e plaats. Na loting werd Mike 3e en kreeg ook hij een mooie beker. Bram was ingedeeld in groep 2 en moet nog een kleine sprong maken om zich daar te handhaven. Hij speelde 5 keer verlies, maar werd zeker niet weg geschaakt, probeer aan te haken Bram. Matijn begon met verlies (beter stelling maar door tijd) en herpakte zich met 3 winstpartijen, waaronder tegen Liqin, maar verloor jammerlijk de laatste partij en werd gedeelde derde. Zodoende gingen we met drie bekers huiswaarts en was het een weer een geslaagde middag voor de schoolschakers uit Nederlek.Erg leuk dat de vaders van Mike, Daniël en Karsten en Annemieke ook langs zijn gekomen en bijna de gehele middag aanwezig waren.
Ook de opa en oma van Karsten en Annemieke kwamen nog even langs.
Ze kunnen weer trots zijn op hun kinderen, ze hebben het erg goed gedaan en weer veel ervaring opgedaan.

Tot de volgende keer.

De uitslagen en standen zijn te zien op de website van de Haagse schaakbond.
Kijk ook op de website van de Klim-Op voor een verslag

Foto's zijn te downloaden via picasa webalbum (in Google Chrome)
Korte video Grand-prix Delft.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu