Gr Prix 2 Wassenaar 1-11-2014 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien > Grand Prix Haagsche schaakbond


SCHAKEN
MET PLEZIER
schaken op school

Grand Prix 2 te Wassenaar
1 november 2014


Zaterdag 1 november was het 2 e Grand-Prix toernooi  van de Haagsche schaakbond. De Grand-Prix bestaat uit 8 toernooien en zijn leuke toernooien om voor de beginners ervaring op te doen met wedstrijdschaken. Je schaakt in poules met zes kinderen. In de lage (beginners)poules schaak je twee keer achter elkaar tegen elkaar (een partij met wit en een partij zwart, zonder klok)  en duurt de partij maximaal 15 minuten. De hoogste groepen schaken met klok en schaken 1 keer tegen elkaar en krijg je 20 minuten per persoon.

Drie kinderen van het schoolschaken hadden zich opgegeven voor dit eerste schaaktoernooi ‘buiten de deur’. Een mooi groepje om mee te beginnen. Daniël de Waal van de Eben-Haëzerschool, Laura van Leeuwen en Tim Klop van de Floraschool. Bram en Matijn deden ook met dit toernooi mee. Zij schaken voor s.v.v. De-Klim Op in Capelle aan den IJssel.
Om 11.40 uur vertrokken we met een volle auto naar Wassenaar. Ook de moeder van Daniël was erbij. Onderweg zat het erg tegen met diverse files en een kleine omweg, zodat we er anderhalf uur over deden i.p.v. 50 minuten! We waren niet de enigen, die in de file hadden gestaan en die te laat waren. Hierdoor begon het toernooi een half uur later en kon iedereen toch zijn eerste partij spelen.

Er waren in totaal 32 groepen van 6 kinderen, dus bijna 200 kinderen! Geweldig.
De lagere groepen speelden in de aula op de begane grond en de hogere groepen op de verdieping. Door de vele groepen in de aula was het best wel rumoerig, maar gelukkig hadden de kinderen er niet veel last van.
Daniël en Laura speelden in groep 21 en Tim in groep 19. Best spannend zo’n eerste partij, maar gelukkig waren ze snel gewend en hebben ze een prima toernooi gespeeld. Ik heb diverse keren een trappetjesmat gezien en ook pionnen die tot dame promoveerden. Maar ook stukken die onnodig (gratis) werden weggeven, maar door meer partijen te schaken zal  dat steeds minder gaan worden.

Tim had het moeilijk in zijn groep en werd zesde. Laura wisselde goede momenten af met gratis stukken weggeven en werd vijfde. Als ze daar de  volgende keer meer op letten gaan ze zeker meer partijen winnen.  Daniël deed het erg goed en bleef tot aan de laatste partij geconcentreerd schaken en haalde een mooie 5,5 punt en een prijs voor de derde plaats. Goed gedaan allemaal.
Bij de hogere groepen speelde Bram in groep 1. Dit was net iets te hoog. Hij wist nog wel met een mooie matvariant 1 partij te winnen. Matijn schaakte in poule -2 (er waren 4 formulegroepen), pas zijn tweede toernooi dit seizoen. Hij liet zich in één partij in een winststelling toch nog verrassen, maar haalde toch een keurige 3 uit 5 en een derde plaats. De avond ervoor hij ook met de Ron de Jong Groene Hart cup in het tweede team van de Klim-Op geschaakt en een keurige 2,5 uit 3 gespeeld. Over 2 weken is het NK rapid in Eindhoven en mag hij in zijn leeftijdsjaar laten zien of hij dit jaar bij de sub-top kan aansluiten.

Het was een leuke en leerzame ervaring, die wat mij betreft zeker een vervolg krijg en wie weet met nog meer schoolschaak kinderen.
Tot de volgende keer.

Een verslag van de HSB met uitslagen is binnenkort te zien op de website van de HSB

Ook op de website van de Klim-Op is een verslag te lezen.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu