De Wegwijzer - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schoolschaken > Scholen Nederlek


SCHAKEN
MET PLEZIER
schaken op school

Nieuwsbrief  
Schoolschaken op De Wegwijzer
6 juli 2014

Schoolschaken op de
Ook dit schooljaar gaan we weer schoolschaken op De Wegwijzer.
Afgelopen half jaar was een geslaagde start van het schoolschaken in Nederlek en hopelijk zijn er ook dit jaar veel kinderen die willen leren schaken of doorgaan met schaken.

Schaken is leuk, spannend en leerzaam

Van schaken wordt je slim!
Zie ook op de website een indruk/sfeer van het afgelopen halve jaar schoolschaken bij:

-  het zeer geslaagde "eerste schoolschaaktoernooi van deze eeuw in Nederlek"
Onder de link: Schoolschaaktoernooi à  Verslag schoolschaaktoernooi

- het nieuws dat het schoolschaken heeft gekregen
Onder de link: Schaken met Plezier à  Nieuws

Op de website is nog meer te vinden;

Er staan enkele schaakfilmpjes onder Films, puzzels (+ de kubus)
Onder Verleden tot Heden vind u enkele wetenswaardigheden over de geschiedenis van het schaken, beroemde schakers, bekende Nederlandse schakers, tot aan schoolschaken
Heb je zin om te leren schaken!


Informatie + deelnameformulier schoolschaken is te vinden op de website onder de link:

Schoolschaken
à Deelname schoolschaken à  Informatie beginners_1 / Informatie beginners_1+Nieuwsbrief  
Schoolschaken op De Wegwijzer
juli 2014

Schoolschaken op de


 De kinderen van De Wegwijzer hebben erg goed geschaakt op het eerste schoolschaaktoernooi van deze eeuw in Nederlek.
Mike werd met een hoge score van 6 punten uitstekend 3e en mocht een beker mee naar huis nemen.
Daan haalde een prima score van 4,0 punten en werd 6e in gr.7-8, net geen beker, en 8e totaal.
Flip deed het ook erg goed. Hij haalde ook 4,0 punten en werd daarmee keurig 5e in gr. 2-6 en mocht ook een beker mee naar huis nemen.
Kay had ook keurig 2 partijen gewonnen en veel ervaring opgedaan.
Alle deelnemers kregen een mooie standaardje als herinnering.
Goed gedaan jongens.

 

                                                       Mike 3e gr.7-8 / 3e totaal                                           
................        
Daan                                            Flip
  
..........                                  
(helaas was Kay net naar huis, maar heeft zijn prijs wel gehad)


Lees meer over het zeer geslaagde eerste schoolschaaktoernooi van Nederlek met foto's en video bij het

verslag van het schoolschaaktoernooi
Nieuwsbrief 7
Schoolschaken op De Wegwijzer
2 april 2014

Schoolschaken op deBij de vorige les was er een mijnheer van het Nederlek nieuws om stukje te scrijven over het schoolschaakproject in Nederlek. Na wat vragen en fotos heeft hij een bijzonder leuk stukje geschreven. Als je op de link Nederlek Nieuws klikt dan kan je het lezen.

De zesde les is geweest, de tweede les van Verdedigen. We hebben wat oefeningen gedaan op het digibord, heel even het werkboekje gepakt, en als spelvorm hebben we een partijtje geschaakt zonder koningen. De bedoeling was dus om wat we hebben geleerd over aanvallen, slaan en verdedigen allemaal te gebruiken, zonder op schaak en schaakmat te letten, want dat hebben we nog niet gehad. Dat ging best wel goed. Leuk om te zien hoe iedereen vooruit gaat.
Een aandachtspunt blijft wel het maken van het 'huiswerk': de werkbladen in het werkboekje. Bijna alle kinderen hebben nu wel het besef dat het maken van de werkbladen een belangrijk onderdeel is van leren schaken. Plat gezegd: zonder oefening met de werkbladen wordt het moeilijk om “bij de les te blijven”.
Wat ik opgeef ga ik meer per les proberen na te kijken of neem ik mee. Vanaf 12.30 uur probeer ik aanwezig zijn en kan je langs komen met het werkboekje / werkbladen. We gaan ook af en toe gezamenlijk nakijken.

Iedereen, elke les, zijn werkboekje meenemen.


Over het algemeen ben ik erg tevreden over deze groep kinderen . Maar,...

Maak je ‘huiswerk’ thuis en niet tijdens de les, dan mis je de les niet en onderbreek je de les niet!

Kijk de les ook eens terug in het werkboekje of op de website of op de les-cd. Als je de les een keer herhaalt onthoud je het veel beter. De loop van de stukken (ook de pion) mag nu geen vraagteken meer zijn!

De les-cd is zeker aan te raden om af en toe een oefening op de computer te doen.

De meeste kinderen maken goed en consequent hun ‘huiswerk’. Bij een enkeling moet het verbeteren.
De kinderen af en toe attenderen op hun ‘huiswerk’ is echt niet erg. Attenderen, bijstaan, meedoen en stimuleren geeft ook een bijdrage voor de motivatie.
Als het ‘huiswerk’ niet wordt gemaakt, of ze hebben ‘absoluut geen tijd’! (of geen zin), dan wordt het ook meer lastig om de les te volgen.
Het zijn meestal 1 of 2 werkbladen. Met 2x 10 minuten is het af!

"Huiswerk"
Voor volgende week bladzijde 14 en 16 uit het werkboek maken en fouten vorige bladzijden verbeteren (als ik ze heb nagekeken). Daarna mag je ook nog bladzijde 18 maken als je dat wilt.


Diegene die het het enquêteformulier nog niet heeft ingeleverd / gemaild, graag nog beantwoorden (als je wilt). Ik heb er al een paar terug gehad. Hartstikke goed.


Fotos van de zesde lesNieuwsbrief 6
Schoolschaken op De Wegwijzer
16 maart 2014

Schoolschaken op deDe derde les is geweest. Het programma is geïnstalleerd op de computer en het werkt. Installatie is nog niet optimaal, hopelijk komt dat goed voor aankomende les.
De loop van de stukken gaat goed, ook de paardezetten gaan goed, en we hebben geleerd om een stuk aan te vallen en te slaan. Veilig aanvallen is soms nog lastig. De volgende les gaan we een aantal oefeningen op het schaakbord doen met slaan.

Tot de volgende les op 19 maartNieuwsbrief 5
Schoolschaken op De Wegwijzer
3 maart 2014

Schoolschaken op deAlle aanmeldingen zijn verwerkt en de eerste les is geweest. In totaal hebben 16 kinderen zich opgegeven voor het schoolschaken na schooltijd. Hartstikke goed. Veel kinderen uit groep 7 (zeer enthousiaste juf) enkele kinderen uit groep 4 en 6, één uit groep 8 en zelfs een meisje uit groep 3. Heel erg leuk. Jammer dat er uit groep 5 geen kinderen hebben aangemeld, anders hadden we uit alle klassen van de bovenbouw kinderen gehad. Wat heel erg leuk is dat er 7 meiden meedoen. Helemaal top meiden.
Bij de tweede les wordt het werkboekje en de cd uitgedeeld en gaan we enkele opgaven in het werkboekje maken. Het schaakmateriaal is op school gebracht en ziet er top uit. Als het goed gaat wordt het lesprogramma geïnstalleerd en kunnen we woensdag les 2 aanvangen. In les 2 herhalen we (zoals iedere week) de voorgaande les, doen we oefeningen op het digibord, doen we nu enkele oefeningen in het werkboekje, zodat iedereen weet hoe het werkboekje te gebruiken en gaan we enkele oefeningen doen op het schaakbord.
Tot woensdag.
Nieuwsbrief 4
Schoolschaken op De Wegwijzer
12 februari 2014

Schoolschaken op deIk wil meedoen met de activiteit schoolschaken op PCB De Wegwijzer.
De lessen zijn op
woensdagmiddag van 12.45 uur tot 13.45 uur en starten op 26 februari 2014.
Na de bel om 12.15 uur gaan de kinderen naar het leslokaal of buitenspelen of naar huis, kunnen dan wat eten en drinken, waarna om 12.45 uur de les start. Ouders mogen aanwezig zijn. Tot aan de zomervakantie is er een 1 e blok van 16 lessen Stap 1. De bijdrage voor deze lessen bedraagt € 32,00. Na de zomervakantie wordt vervolgt met een 2 e blok Stap 1 en in het 2 e halfjaar een blok Stap 1 plus en Stap 1 extra en wellicht de eerste lessen van Stap 2. De bijdrage hiervoor is € 32,00 per blok. Er wordt dan toegewerkt naar het schoolschaakdiploma en het officiële KNSB Stap 1 schaakdiploma en er wordt gestart met een schoolschaak competitie. Bij minder dan 10 kinderen zal het schoolschaken niet doorgaan. Na de zomervakantie zal het aantal lessen per blok worden bepaald afhankelijk van het aantal deelnemers.
Voor het goed volgen van de lessen, het herhalen van de lesstof en het maken van opgaven is het aanschaffen van een werkboekje (zie website) aanbevolen. Deze kan voor
€ 4,60 worden aangeschaft. Ook thuis oefenen op de computer met een vergelijkbaar lesprogramma als wordt gebruikt op school is aan te raden. Een kopie van deze cd is aan te schaffen voor € 2,00.Naam: _________________________________             doet mee met schoolschaken op PCB De Wegwijzer
 
Leerling groep:
_____    e-mailadres: __________________________________  

Uiterste inleverdatum: 14 februari 2014 (i.v.m. voorjaarsvakantie)

Het lesgeld bedraagt
€ 32,00 voor het 1 e blok van 16 lessen tot aan de zomervakantie. De eerste les zal zijn op woensdagmiddag van 12.45 uur tot 13.45 uur en start op 26 februari 2014.

Ik wil ook het werkboekje
(€ 4,60) en een les cd (€ 2,00) aanschaffen.
Het werkboekje en de cd worden meegegeven zodra het bedrag is voldaan.
Het lesgeld van
€ 32,00 en het bedrag van € 6,60 voor het werkboekje en de cd (tezamen € 38,60) wordt contant voldaan bij of voor de les op 26 februari 2014.
Het bedrag kan ook voor de 1 e
les worden overgemaakt op bankrekeningnr.: 985123656 t.n.v. A. Ouwerkerk, Noorderlicht 17, 2931pe Krimpen aan de Lek o.v.v. Schoolschaken PCB De Wegwijzer met naam en groep van het kind.

Ondertekend, ouder / verzorger :
    

Handtekening :

Nieuwsbrief 3
Schoolschaken op De Wegwijzer
30 januari 2014

Schoolschaken op deDoor lichaamlijke ongemakken (ziek zijn) heb ik de informatielessen van deze week naar volgende week moeten verplaatsen. Gelukkig was dat geen probleem.

De informatielessen staan nu gepland voor:

donderdag 6 feb 10.30- 11.00 uur bij groep 4
donderdag 6 feb 11.15 - 11.45 uur bij groep 5

vrijdag 7 feb 10.30 - 11.00 uur bij groep 6
vrijdag 7 feb 11.15 - 11.45 uur bij groep 7

Na de informatieles krijgen de kinderen een info-/aanmeldformulier mee, waarmee de kinderen zich kunnen opgeven voor schoolschaken na schooltijd.
Nieuwsbrief 2
Schoolschaken op De Wegwijzer


Schoolschaken op deOp de volgende datum zal er op de PCB De Wegwijzer informatielessen worden gegeven over schaken en schoolschaken.
Er zal met een filmpje, een korte presentatie over schaken, een uitleg over schoolschaken en een voorbeeld van een les zal, geprobeerd worden een goed beeld te geven van de activiteit schoolschaken op De Wegwijzer. Ouders mogen uiteraard hierbij aanwezig zijn.

donderdag 30 jan 10.30- 11.00 uur bij groep 4
donderdag 30 jan 11.15 - 11.45 uur bij groep 5

vrijdag 31 jan 10.30 - 11.00 uur bij groep 6
vrijdag 31 jan 11.15 - 11.45 uur bij groep 7
Nieuwsbrief 1
Schoolschaken op De Wegwijzer


Schoolschaken op deDe Wegwijzer gaat binnenkort starten met schoolschaken.

Waarom (school)schaken?
Schaken is goed voor de algemene ontwikkeling van het denkvermogen van het kind. Schaken kan op een positieve manier bijdragen, c.q. een ondersteunende leerbijdrage geven, aan een betere leerhouding en sociale gedragswijzen als respect en competitiebesef en de sociale vorming van het kind positief ondersteunen. Door te schaken leert het kind zich beter te concentreren, logisch na te denken en keuzes te maken en met emoties om te gaan. Er zijn momenteel meer dan 1400 scholen in Nederland waar op school schaken in het lesprogramma is opgenomen, zowel tijdens de lesuren, de tussenschoolse of naschoolse opvang, als ook lestijden na school.

Naast de recreatieve spelbeleving, welke de basis is om met plezier een potje te schaken, heeft het schaken ook een educatieve waarde. De educatieve waarde van het schaken kan een meerwaarde zijn voor de leerprestatie verbetering van kinderen bij de reguliere vakken.

De Wegwijzer gaat het schoolschaken als extra activiteit aanbieden in haar onderwijs.  De opzet van het schoolschaken is vrijwillig, maar hoe meer kinderen aan het school schaken deelnemen, des te meer plezier hebben de kinderen.

Kinderen van groep 4 tot en met groep 8, die geïnteresseerd zijn in het schaakspel en de basisbeginselen willen leren, kunnen hieraan deelnemen.
De schaaklessen zullen worden gehouden op
(woensdagmiddag van 13.45 uur tot 14.45 uur).

De eerste lessen staan gepland voor
(woensdag .......... 2014).
In januari zal er een proefles/informatieles op school worden gegeven. Met een filmpje, een korte presentatie over schaken, een uitleg over schoolschaken en een voorbeeld van een les zal geprobeerd worden een goed beeld te geven van de activiteit schoolschaken op de De Wegwijzer. Ouders mogen uiteraard hierbij aanwezig zijn.

De lessen worden verdeeld in twee half jaar blokken van 16 lessen. Het totaal aantal lessen per jaar is 32 lessen. Kinderen die aan het eerste blok deelnemen kunnen het tweede blok vervolgen. Kinderen die niet hebben deelgenomen aan het eerste blok van 16 lessen kunnen niet instromen in het tweede blok als zij de basisbeginselen van het schaken niet beheersen.

Het uitgangspunt is het volgen van 16 of 32 lessen (1 blok is 16 lessen), waarmee je de basisbeginselen van het schaken leert en je voldoende lesstof opdoet om een partijtje te schaken. Kinderen die alle lessen volgen kunnen zelfs hun eerste echte schaakdiploma halen.

Het lesgeven gaat volgens de stappenmethode van de Nederlandse Schaakbond. De stappenmethode is een lesmethode om kinderen te leren schaken. Steeds meer scholen en schaakclubs gebruiken de methode voor hun schaaklessen. De digitale lesstof stap 1 van de stappenmethode wordt hiervoor gebruikt met het beschikbare materiaal op de De Wegwijzer. Tevens krijgen de kinderen een uitreksel op papier of pdf van stap 1 van de stappenmethode en kunnen ze een cd aanschaffen waarmee ze zelf thuis op de computer aan de slag kunnen. Bij het lesprogramma hoort ook een werkboekje. In dit werkboekje staat in het kort wat in de les is behandeld, maar vooral veel opgaven om de lesstof goed onder de knie te krijgen. Het is gewenst om
het werkboekje (4,60 euro) en de cd (2,00 euro) vanaf de eerste les te gebruiken. Om alle lessen uit stap 1 te volgen zijn 32 lessen nodig.

Om de lessen te geven is er schaakmateriaal en een schaakleraar nodig. Onderwijs en sport kosten tegenwoordig veel geld en de subsidies en bijdragen van de overheid in het onderwijs worden ieder jaar minder. De kosten voor schaakmateriaal zal worden voorzien uit beschikbare middelen van de school. De vergoeding voor het lesgeven dient voor te komen uit een vrijwillige ouderbijdrage. De vrijwillige bijdrage bedraagt
€2,00 per les (week). Er kan aan deze extra activiteit worden deelgenomen als de vrijwillige ouderbijdrage is voldaan. De voortgang van deze extra activiteit kan plaatsvinden als er minimaal 15 kinderen per blok deelnemen.

De eerste les van het eerste blok staat gepland op
(woensdag .......... 2014).
In dit blok van 16 lessen komen de eerste basisbeginselen van het schaken aan bod. Na het eerste blok kan men kiezen om bij de lessen te blijven en het tweede blok te volgen (alleen bij voldoende deelname). In het tweede blok van 16 lessen wordt de basiskennis verder uitgebreid. Er zal een competitie (met prijzen) worden opgestart en er zal geprobeerd worden om het jaar af te sluiten met een echt De Wegwijzer schoolschaak diploma en wellicht voor enkelen het officiële KNSB Stap 1 diploma.

Aan het eind van het schooljaar (waarschijnlijk vanaf volgend schooljaar) komt er een simultaanwedstrijd op het programma en zal er met andere scholen in de gemeente Nederlek een kampioenschap voor schoolteams worden georganiseerd. Tevens zal er bekeken worden om met de school aan (school)schaaktoernooien in de regio mee te doen.

De schaaklessen zullen worden gegeven door Andre Ouwerkerk

Van

Schaken met plezier


De doelstelling is ‘met plezier leren schaken’.

Meer informatie over schoolschaken en het lesgeven vindt u in het informatieboekje Schaken op school van
Schaken met plezier (pdf download op de website van de school).

In het informatieboekje Schaken op school van
Schaken met plezier vindt u informatie over:
Wat is schoolschaken? Waar is schaken goed voor? Welke lesmethode wordt gebruikt?
In het informatieboekje zijn ook drie onderzoeken opgenomen:
Schaaklessen verhogen schoolprestaties, Schaken als leervak en Het nut van schaken op school.

Schaken met plezier wil  jonge kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar kennis laten maken met de schaaksport. In het onderwijs is dit een zeer herkenbare groep jonge kinderen. Deze kinderen in groep 4 tot en met groep 8 zijn bezig zich individueel te vormen en worden sociaal en educatief voorbereid naar de volgende stap in het onderwijs; de middelbare school. De vaardigheden die jonge kinderen bij het schaken aanleren leveren een positieve bijdragen aan de informatieverwerking bij de reguliere lessen op school. Door te schaken leert het kind zich beter te concentreren, leert logisch na te denken en keuzes te maken en leert met emoties om te gaan. Schaken op school is natuurlijk ook leuk, het is een spel, een spel welk ook nuttig is voor de andere schoolvakken. Door op school, in een vertrouwde omgeving met vrienden en vriendinnen, te leren schaken is de drempel van buiten de deur leren schaken voor deze groep kinderen niet aanwezig.  Schaaklessen op school verhogen de leerprestaties. Onderzoeken tonen aan dat kinderen die schaken op school  beter scoren bij de Cito eindtoets. Maar bovenal ze moeten het leuk vinden, waardoor ze gemotiveerd blijven om de schaaklessen te volgen en daar hun voordeel voor later mee te doen, dan wel met plezier een potje kunnen schaken.

Heb je zin om te leren schaken!
Wil je leren schaken of kan je al schaken en wil je beter leren schaken geef dit dan door aan je juf.
Vul het formulier Schoolschaken op De Wegwijzer in en lever het in bij je juf of meester.
Voor vragen kunt u terecht bij meester Mooij.

Alvast veel schaakplezier.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu