5e Erasmiaans schaakfestijn - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien


SCHAKEN
MET PLEZIER
schaken op school

5e Erasmiaans Schaakfestijn

14 februari 2015

Op zaterdag 14 februari is in het Erasmiaans gymnasium te Rotterdam het 5e Erasmiaans Schoolschaakfestijn gehouden. Na een aantal weken voorbereiden stonden we met drie teams van de scholen uit Nederlek om 8.45 uur bij de metro Capelse brug om gezamenlijk af te reizen naar het Erasmiaans gymnasium in Rotterdam (de school van Matijn). We waren mooi op tijd en nadat iedereen wist waar hij/zij moest schaken gingen we om 10.00 uur naar de opening op het schoolplein. De opening werd mede gedaan door Anne Haast, de Nederlands Kampioene bij de dames.Erg leuk dat zij aanwezig was, zeker voor onze meiden, die erg leuk met Anne op de foto staan. Op de laatste dag hadden er nog een aantal teams aangemeld, waardoor er uiteindelijk weer 274 kinderen van 45 scholen met 58 teams mee deden. Dat was vooral te merken bij de allerjongsten. Daar was duidelijk te weinig rekening gehouden met aanhang van ouders, waardoor de start helaas nogal rumoerig begon en er te laat werd gestart.

 

Mirthe, Annemieke en Naomi op de foto met Anne Haast, de Nederlands kampioene 2014 bij de dames (foto's Ab Scheel)


Na het startsein was het dan ook even wennen voor deze allerjongsten, maar ze pakten het uitstekend op. Zij speelden in groep D allerjongsten (groep 2/3/4), op de begane grond in de gymzaal, met een mixed team; Mirthe en Naomi van de Wegwijzer en Karsten en Annemieke van de KW-school. Dit was een perfecte combinatie. In groep D deden 11 teams mee met 52 kinderen.
Mirthe                                                  Karsten                                                 Annemieke                                             Naomi


De eerste ronde werd direct gewonnen, waar de arbiter bij Mirthe in remisestelling de uitslag eigenlijk niet juist beoordeelde, maar dit gaf de kinderen wel enig vertrouwen. In ronde 2 werd nipt verloren, waarna er in ronde 3 een duidelijke 4-0 overwinning werd geboekt. Daarmee was ‘het ijs een beetje gebroken’ en kregen de kinderen gaande weg het verloop van het toernooi steeds meer rust, vertrouwen en plezier. Erg fijn dat Marieke, de moeder van Karsten en Annemieke, de eerste rondes erbij is gebleven, dat heeft zeker geholpen bij de goede start. Ronde 4 was pittig en kwam eigenlijk te vroeg in het toernooi, 4-0 verlies tegen de latere winnaar, maar ze hielden het lang vol. Ronde 5 was weer duidelijk voor team KW-De Wegwijzer 3,5-0,5 en na een remise in ronde 6 en een duidelijke 4-0 winst in ronde 7 keken we voor het eerst naar de stand en stonden ze uitstekend gedeeld 3e (naar later bleek 4e). De vader van Annemieke en Karsten en de vader van Mirthe waren nu ook op het toernooi en konden gelukkig zien dat de kinderen helemaal enthousiast waren. In ronde 8 hadden ze een bey en toen dachten we dat het de laatste partij was, maar dat was niet het geval. Gelukkig waren we op tijd weer binnen voor de negende en laatste ronde en daar was duidelijk te zien dat deze allerjongsten enorm gegroeid waren in het toernooi en speelden ze naar een gedegen winst 3,5-0,5. We waren eigenlijk overtuigd dat we 3e waren geworden, maar bij de prijsuitreiking bleek het net op 1 puntje een 4e plaats te zijn, dat was even een teleurstelling. Maar uiteindelijk hebben zij boven verwachting en geweldig gepresteerd en daar mogen ze zeker super trots op zijn, dat ben ik in ieder geval zeker. Tussendoor konden de kinderen in de kantine drinken halen, een mandarijntje pakken en buitenspelen. Ze hebben een leuke herinneringsmedaille gehad en ze zijn op de foto gegaan met Anne Haast (Nederlands kampioen bij de dames) en Ting Ting Lu (6e bij het NK meisjes tot en met 14 jaar).Het was een lange dag, maar ze hebben het echt geweldig goed volgehouden.
Dat ze het super goed hebben gedaan bleek ook wel in de eindstand individueel. Naast een 4e plek voor het team werd Karsten 8e, Annemieke 11e, Naomi 12e en Mirthe 20e, allemaal met een score van 50% en meer.De andere twee teams speelden in groep B talenten (groep 7/8) boven in de aula/toneelzaal. Team De Wegwijzer met Mike, Daan, Jan en Flip en een mixed team Eben-Haëzer- KW-school-Floraschool met Bram, Daniël, Valentino, Wesley en Tim.

     
                                                       Team De Wegwijzer                                          Team Eben-Haëzerschool_KW-school_Floraschool

In groep D deden 18 teams mee met 85 kinderen. Er was ook nog een groep A, daar speelden de hele sterke teams voor een plaatsing voor het NK basisschoolteams. Dat neemt niet weg dat er in groep B ook erg goede teams zijn en dat bleek ook wel. Twee teams waren echt beter dan de rest, maar daar achter was het enorm spannend. Ik ben af en toe heen en weer naar boven gerend om toch ook daar nog iets van de jongens mee te krijgen, foto’s te maken en te filmen, maar gelukkig konden deze jongens zich goed zelf redden en waren Adriëtte, de moeder van Daniël, en Natasja, de moeder van Valentino, de hele dag aanwezig en kwam s’middags ook de vader van Mike en de moeder van Wesley. De teams moesten ook nog onderling tegen elkaar, dat werd beslist in het voordeel van het mixed team EH-KW-FL. Beiden teams hebben goed en naar vermogen gepresteerd, daar mogen zij zeker tevreden mee zijn. Uiteindelijk werd het team EH-KW-FL zeer keurig 6e (gedeeld 5e) en het team De Wegwijzer 13e (gedeeld 10e). Individueel deden Bram en Mike het erg goed met een 15e en 17e plaats en ook Daniël wist met 4,5 punt 50% te scoren. Ook de andere jongens wisten partijen te winnen, dus heeft iedereen denk een goede en leuke ervaring opgedaan.

Ik wil iedereen bedanken die aan het toernooi hebben meegedaan. Ik vond het geweldig dat jullie hebben meegedaan en ik hoop dat jullie het leuk vonden en er ook wat van hebben geleerd.   


Meer foto's kunnen jullie zien op foto's Erasmiaans schoolschaakfestijn 2015.

Een korte video kunnen jullie bekijken onder video Erasmiaans schoolschaakfestijn 2015.

Alle uitslagen zijn te zien op uitslagen Erasmiaans schoolschaakfestijn 2015 of hier groep B en groep D.


Kijk ook eens op de website van s.s.v. Klim-Op de schaakvereniging van Bram en Matijn.
De kinderen in de schoolteams die zich via het Erasmiaans schoolschaakfestijn hebben geplaats voor het NK schaken voor basisschoolteams zijn bijna allemaal kinderen die schaken bij de schoolschaakvereniging Klim-Op. Erg goed dus. Zie verslag Klim-Op.
Hier kan je ook de verrichting van Matijn volgen. Matijn werd in december 1e bij het Klim-Op toernooi, zie verslag Klim-Op en verslag Schaken met plezier en doet het met het Klim-Op C-team in de Groene Hart Cup heel erg goed, ze handhaven zich al een aantal ronden in de hoogste groep, en bij het afgelopen plaatsingskampioenschap voor het NK clubteams heeft hij zich met het C-team van De Klim-Op geplaatst voor dit NK. Erg leuk dus.


Ik wil de ouders bedanken die enthousiast waren en de kinderen hebben ondersteund.

De ouders bedanken die zijn meegereisd en voor vervoer hebben gezorgd.

De ouders bedanken die aanwezig waren bij het toernooi. Echt erg fijn.

En natuurlijk de scholen, die enthousiast hun kinderen hebben ondersteund en het inschrijfgeld voor deze enthousiaste kinderen hebben betaald.

En uiteraard Teun Korevaar en Jan Sijbesma voor de organisatie van het toernooi en Ab Scheel voor weer vele leuke foto's.

En nu gaan we uitkijken naar en voorbereiden op het Nederlek schaaktoernooi.

Ondertussen zal ik jullie ook weer uitnodigen om met de Grand-Prix wedstrijden mee te doen en hoop ik binnenkort ook iets te kunnen doen met internetschaken.

En natuurlijk werken we toe naar het officiële KNSB Stap 1 diploma.

Er gaat de komende maanden dus nog een hoop gebeuren.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu