Lisa Schut Zet menig man schaakmat - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verleden tot heden


SCHAKEN MET PLEZIER
schaken op school

 17 juli 2013

Menig man schaakmat: Lisa Schut Nederlands kampioen schaken

Ze is jong, mooi en zet menig man schaakmat. De Tilburgse Lisa Schut (19) kroonde zich afgelopen week tot Nederlands kampioen schaken en wil nu vlammen op het EK, dat maandag begint.                    


Hoe is je liefde voor schaken begonnen?
Via mijn ouders. Toen mijn zus en ik klein waren, gaven ze schaaktrainingen in Brabant. We waren erg nieuwsgierig en besloten het ook te leren. In het begin vond ik schaken vooral leuk omdat we het met de hele familie deden. Het had eigenlijk net zo goed bowlen of tennis kunnen zijn. Langzaam maar zeker begon ik het echter steeds interessanter te vinden.

Had je verwacht dat je Nederlands kampioen zou worden?
Nee, het was een totale verrassing. Ik had nog nooit eerder aan het Nederlands kampioenschap meegedaan en behoorde ook niet tot de favorieten. Ik hoopte alleen een paar wedstrijden te winnen. Misschien was het voor mij ook wel goed dat de lat niet zo hoog lag. Ik voelde geen druk, ging elke avond lekker uit eten en kon onbevangen spelen.

Komende maandag begint het Europees kampioenschap in Belgrado, waar je als enige Nederlandse aan meedoet. Ga je daar ook hoge ogen gooien?
Het niveau ligt wel een stuk hoger dan bij het NK, maar met een beetje geluk moet ik kunnen verrassen. Een plek bij de eerste veertien zou mooi zijn. Dan mag ik namelijk ook aan het wereldkampioenschap meedoen, wat me fantastisch lijkt. Deelname aan het WK is mijn korte termijn doel, over een aantal jaar hoop ik ook echt wereldkampioen te kunnen worden.

Hoe is het om je als jonge vrouw in de schaakwereld te begeven?
Best apart. Het is echt een mannenbolwerk. Van de honderd mensen die schaken, zijn er 99 man. Er zijn aparte NK’s, EK’s en WK’s voor vrouwen, maar verder speel je heel vaak tegen mannen. Soms kijken ze vreemd op als ze ineens tegen een vrouw moeten spelen. Sommigen willen per se winnen en worden heel boos als ze verliezen. Ik ben ook weleens uitgescholden nadat mijn tegenstander had verloren. Verder merk ik dat er nog regelmatig mannen zijn die het idee hebben dat vrouwen niet kunnen schaken.

Dat lijkt me frustrerend…
Het went. Maar het is soms wel eenzaam als vrouw in de schaakwereld. Wat dat betreft vind ik het jammer dat mijn zus Donna op haar zestiende is gestopt met schaken. Het is toch leuker om samen met haar naar toernooien te gaan en ervaringen te kunnen delen.

Misschien kun jij als Nederlands kampioen meer vrouwen enthousiasmeren…
Wellicht. Ik heb na mijn titel vorige week in elk geval al veel nieuwe uitnodigingen voor toernooien gekregen. Het lijkt me best leuk om schaken onder vrouwen te promoten.

Wat zou je tegen vrouwen willen zeggen?
Dat het absoluut geen saaie sport is. Elke partij is anders en het is echt een uitdaging om jezelf continu te verbeteren. Daarnaast is het fantastisch om door het schaken zó veel te kunnen reizen. Ik ben onder meer in Vietnam, Servië, Siberië en Italië geweest. Ik vind het heerlijk om met veel verschillende culturen in aanraking te komen.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu